KALIJEV SILIKAT – VSESTRANSKI PREPARAT

Kalijev silikat (K2SiO3, K2Si2O5, K2Si2O2) je za veliko kmetovalcev in ljubiteljev rastlin čudežna spojina, s katero močno pripomorejo k izboljšanju kakovosti rastlin in pridelkov. Ker je silicij zelo pogosta spojina v zemlji, se do nedavnega nobeden ni zmenil zanj. Šele v zadnjem času smo začeli odkrivati njegov pomen, ko se je izkazalo, da ga rastline močno pogrešajo, ker ga v taki obliki, kot je v zemlji, ne morejo koristiti. Ravno zato postaja vse bolj priljubljen kalijev silikat, v katerem je silicij v za rastlino sprejemljivi obliki. Čeprav je še vedno širši populaciji žal ta spojina še precej nepoznana, se počasi obrača na bolje. Z uporabo kalijevega silikata lahko pri rastlinah zmanjšamo negativne vplive vročine, mraza, suše in zadrževanja vode v tleh. Poleg tega omilimo znake pomanjkanja določenih hranil v tleh in preprečujemo vpliv toksičnih snovi na rastlino (zavira absorbcijo težkih kovin in prevelikih količin železa, mangana ter aluminija v kislih tleh). Z uporabo kalijevega silikata lahko pospešimo tako rast zelenih delov rastlin, kot tudi korenin. Teža sadežev se z uporabo kalijevega silikata poveča za od 18 do 80 %. Poleg tega je kalijev silikat naravni fungicid in ojačevalec celičnih struktur (rastline zdržijo močnejše sile). Uporaba kalijevega silikata je večinoma dovoljena pri ekološki pridelavi!

Uporaba kalijevega silikata kot naravnega fungicidnega in insekticidnega sredstva

Kalijev silikat lahko uporabimo kot fungicid proti pepelovkam trte, kumaric, buč, lubenic, okrasnih rastlin… Uporabljamo ga tudi proti botritisu borovnic. S kalijevim silikatom preprečujemo nastanek mokre gnilobe korenin (Pythium, Fusarium). Poleg tega je odlično sredstvo za preprečitev velikega števila plesni na zelenici.

Pri uporabi kalijevega silikata proti plesnim moramo poudariti, da to ni sredstvo, ki deluje izključno na plesen, ampak ga lahko rastlina absorbira in uporabi, ko je to potrebno. Pri študijah vinske trte so ugotovili, da trta sama uporabi absorbiran silicij za boj proti plesnim, ko se te pojavijo. Kalijev silikat je odlična alternativa žveplu. Raziskave na kumaricah pa so pokazale, da če se rastlina ne okuži, silicija ne absorbira, ko pa se okuži, rastline začnejo črpati silicij in sprožijo močne obrambne mehanizme. Ravno zato je priporočljivo, da se ob prvih znakih okužb rastlini takoj zagotovi zadostno zalogo silicija.

Insekticidno delovanje: S škropljenjem grozdja, fižola, agrumov, oreščkov… učinkovito zatiramo pršice. Lahko ga uporabimo tudi proti listnim ušem, belim mušicam in ostalim insektom z mehkim telesom (na koristne insekte, kalijev silikat nima bistvenega vpliva!).

Priporočena koncentracija silicija za foliarne aplikacije in za zalivanje je od 1,3 do 2,6 g/liter vode. Za hidroponiko je optimalna koncentracija od 0,15 do 0,25 g/L.

Uporaba kalijevega silikata za pospešitev zrejanja in razvoja sadja

Kalijev silikat je pri vseh poskusih do sedaj povečal število skupnih sladkorjev in pospešil zrejanje sadja. Ob uporabi kalijevega silikata so npr. jagode mnogo slajše in intenzivneje rdeče. Če grozdje škropimo s kalijeim silikatom ko začne dobivti barvo, bo imelo grozdje ob trgatvi v povprečju za 2 brixa več sladkorja. Ameriške Univerze so dokazale tudi povečanje teže sadežev za od 18 do 80 %.

Ostale zanimivosti o kalijevem silikatu

  • Gojitelji medicinske marihuane ga uporabljajo pri gojenju rastlin, ker močno poveča rast rastlin in količino THC-ja.
  • Zelenica na kateri uporabljamo kalijev silikat je občutno bolj pokončna in trša (razliko lahko občutimo že z dotikom).
  • Z uporabo kalijevega silikata lahko pri veliko problematičnih rastlinah povečamo uspešnost potaknjencev za 80 %.
  • Uporaba bora pri gnojenju zemlje pospeši nastajanje topnega silicija v zemlji, ki ga rastlina lahko absorbira.
  • Švedski znanstveniki so odkrili, da rastline škropljene s silicijem absorbirajo 60 % manj kadmija.
  • V Rusiji je dodatek silicija zemlji pospešil fotosintezo pri pšenici za od 158 do 520 % (odvisno od slanosti zemlje).
  • Z uporabo 1 % kalijevega silikata so v Braziliji povečali pridelek krompirja za 22,4 %.